Alaikäisillekin tarjotaan riskialttiita pistoshoitoja #yleuutiset

Alaikäisillekin tarjotaan riskialttiita pistoshoitoja #yleuutiset

Pitäisikö pistoshoitojen antamista Suomessa rajoittaa?

Täyteainehoitoja tehdään Suomessa jopa 16-vuotiaille, mutta huuliin ja kasvoihin laitettavien täyteaineiden riskeistä ei kuitenkaan välttämättä kerrota asiakkaille mitään.

Netta ja Meeri kävivät helsinkiläisissä kauneushoitoloissa kysymässä pistoshoitoja mukanaan piilokamera ja mikrofoni. He esittäytyivät alaikäisinä, vaikka ovat todellisuudessa täysi-ikäisiä.

Poikkeuksellista tiedonhankintakeinoa käytettiin, koska Yle halusi selvittää, mitä kauneushoitolat sanovat nuorille, jotka kysyvät täyteainehoidoista. Testin jälkeen hoitolat kertoivat, että niiden mielestä hoidot pitäisi rajata täysi-ikäisille.

Hoitojen säätämistä lailla toivovat myös monet terveydenhuollon ammattilaiset. Esimerkiksi Suomen plastiikkakirurgiyhdistys toivoo, että vain terveydenhuollon ammattilaiset, kuten lääkärit, hammaslääkärit ja sairaanhoitajat, saisivat antaa esteettisiä pistoshoitoja.

Tällä hetkellä täyteaineita saa Suomessa pistää ihon alle kuka tahansa, koska siitä ei säädellä laissa.

Yleisimmin täyteaineena käytetyt hyaluronihappovalmisteet on määritelty lääkinnällisiksi laitteiksi eikä lääkkeiksi. Koska täyteaine ei ole lääke, sen käyttöä ei säännellä. Vertailun vuoksi: Ryppyjen silotuksessa käytetty botuliini on lääke, ja sitä saa pistää vain lääkäri tai lääkärin valvonnassa sairaanhoitaja.

Täyteainehoidoissa voi olla riskejä muun muassa, jos täyteaine joutuu vahingossa verenkiertoon. Silloin se voi aiheuttaa akuutin näönmenetyksen, aivoverenkiertohäiriön tai jonkin kudoksen kuolion.

Aine voi myös aiheuttaa verenpurkaumia, arpeutumista, kutinaa, ihon värin tai tuntoaistin pysyviä muutoksia ja herpesrakkuloita. Myös bakteeritulehdus on mahdollinen.

Suomi on lainsäädännössään jälkijunassa muihin Pohjoismaihin verrattuna.

Esimerkiksi Ruotsissa vuonna 2021 voimaan tulleen lain mukaan täyteainehoitoja tekevän tulee olla sairaanhoitaja, lääkäri tai hammaslääkäri. Islannissa on tulossa samankaltainen laki voimaan näillä hetkillä. Norjassa riittää, että pistäjä on terveydenhuollon ammattilainen.

#yleuutiset #uutiset #pistoshoidot #kauneus #terveys

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *