Suomi joutunee vielä maksamaan keväällä läpirunnotusta alkoholilaista.
Lakioppineet varoittivat hallitusta alkoholiuudistuksen EU-sääntöjen vastaisuudesta. Eduskunnan perustuslaki-, talous- sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnat varoittivat samasta. EU:n komissiokin oli lähettänyt moitekirjeen.
Syynä on lakiuudistukseen kirjattu valmistustaparajoite, joka sallii ruokakaupan hyllylle vain käymisteitse valmistetut 5,5–8-prosenttiset alkoholijuomat, mutta ei tislaamalla eli lähinnä vahvoista laimentamalla tehtyjä juomia, kuten lonkeroita ja viinapohjaisia sekoituksia.
Valmistustaparajoite istuu huonosti EU-lainsäädäntöön, koska se syrjii osaa alan yrityksistä. Asiasta on jo jätetty valituksia EU-komissioon.
Eurooppaoikeuden professori Juha Raitio Helsingin yliopistosta näkee Suomen mahdollisuudet selvitä EU-myllystä heikkoina.
– Keissi on EU-tuomioistuimessa sitten komissio vastaan Suomi ja maamme tulee rikkomuskanteen häviämään.
Raition mukaan lopputulos on selkeä: valmistustaparajoitus täytyy poistaa.
– Se pohjautuu yksiselitteisesti siihen, että alkoholin terveyshaitat perustuvat tuotteen alkoholiprosenttiin, ei siihen, miten alkoholin tilavuusprosentti on saatu aikaan siihen.
Eikä prosessi jää siihen. Sitten Suomella ovat edessä Francovich-oikeuskäytännön mukaiset vahingonkorvauskanteet jäsenvaltiota vastaan kotimaan tuomioistuimissa. Panimot, juomavalmistajat ja muut kärsijät voivat EU-tuomioistuimen ratkaisuun vetoamalla vaatia vahingonkorvausta tappioista ja kustannuksista, joita valmistustaparajoite on niille aiheuttanut.
– Kun tämä on todettu EU-tuomioistuimessa, asia on selvä. Suomi pelaa tässä nyt aika huonoilla korteilla, Raitio sanoo.
#uutiset #yleuutiset #alkoholi #alkoholilaki #politiikka